Шістнадцятирічна Катя з Нової Каховки Херсонської області під час війни в Україні пережила багато болючих для неї травматичних подій, які вплинули на її психоемоційний стан та здоров’я. Нещодавно дівчина взяла участь у заняттях «Діти та війна. Навчання технік зцілення» та поділилася з нами своїми враженнями:

«Хочу висловити свою глибоку подяку за проведені заняття. Вони виявилися для мене надзвичайно корисними та актуальними, оскільки я пережила три місяці в окупації та перші тижні, коли моє рідне місто, Нова Каховка, фактично було передовою. А згодом для мене було ще декілька переломних моментів: підрив ГЕС, проблеми зі здоров’ям через стрес і на моє день народження я дізналася, що будинок бабусі і дідуся зруйновано. Я відзначу кілька моментів, які особливо вразили під час тренінгу.

По-перше, цікаві методи і способи усунення тривоги, болю і нав’язливих думок. Ми прктикувати багато так званих “інструментів” для подолання переживань. І вони дійсно дуже дієві. Я їх використовувала і на собі, і навіть розповідала подрузі. Щоправда, в неї були переживання щодо нерозділеного кохання, але їй теж допомогло. А це значить, що способи із тренінгу універсальні і підійдуть для кожної ситуації, коли хочеш підтримати когось іншого або заспокоїти себе.

По-друге, мені дуже важливим був підхід до обговорення чутливих тем і надання підтримки учасникам тренінгу. Уміння тренерів створити безпечне та підтримувальне середовище дозволило мені відверто обговорювати важкі питання і знайти способи, які полегшують мій біль. Бо зазвичай я не люблю розповідати про свій досвід, пов’язаний з війною.

Мені справді важко адаптуватися, пристосуватися, змиритися, що ніколи вже не буде, як раніше. Мені важко бачити чужих вчителів, сидіти не в своєму класі із новими однокласниками. Мені важко спати в чужому ліжку і їсти не зі своїх тарілок. Важко бачити, як руйнують моє місто. Неприємно чути, коли деякі люди в селі, де я зараз живу, говорять, що всі східняки – сепаратисти. Це біль, з яким кожен день стикаються тисячі переселенців і біженців. Нещодавно я прибирала і знайшла ключі від своєї квартири. Я давно не плакала так сильно. Така дрібниця, як ключі, змусила мене дуже засумувати. Але я згадала про такий інструмент, як “кнопка гарних відчуттів”. І мені одразу стало легше. Я досі не прала светр, в якій виїжджала з Нової Каховки. Вона пахне моїм домом. Дякую за професіоналізм, чуйність та прагнення допомогти мені та іншим дітям, які зазнали психологічних травм через війну. Раніше мені майже кожен день снилося, що за мною йде російський солдат. Зараз таке вже рідко, тому що завдяки заняттям я пропрацьовую свої внутрішні страхи і болі. Загалом, курс надзвичайно корисний і дуже мені допоміг. Я багато пережила в окупації і коли виїжджала. Мені було дуже самотньо. Але я знайшла допомогу і рада, що є люди, яким не байдуже до мого болю».

На фото заняття з декількох груп за програмою «Діти та війна. Навчання технік зцілення», які в 2024 році проводили тренери проєкту «Рука допомоги Україні» Наталія Савчук та Олександр Добровольський. Заняття відбувалися у місті Ізяслав та селі Плужне Хмельницької області.

Також щиро дякуємо за плідну співпрацю Благодійному фонду «ВАВ Краще майбутнє»!

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


  

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search